Actualités

ROEM VAN ‘T REGIMENT, DE

Soldaat Karel Maes, beroemd wielrenner, komt in moeilijkheden met zijn oversten: deze willen niet dat hij zijn sport beoefent. Zijn sportbestuurder stuurt hem een telegram: hij wordt dringend op de renbaan verwacht. Zijn vriend raadt hem aan zich tot de drie deugnieten van het regiment te wenden. Deze zijn op dit ogenblik in de gevangenis onder de strenge bewaking van sergeant Donder. Karel verwittigt de drie kerels:Stafke, Strop en Gust.

 

 

Deze komen vrij en vervangen Karel in de ziekenzaal door een andere soldaat. Karel zal dus de wedstrijd kunnen bijwonen. De drie gezellen gaan met hem mee. Ze liften en worden opgepikt door Drogekeel, een Nederlander die zich naar Brussel begeeft. Onderweg ontmoeten ze Liliane, een mooi meisje wiens wagen met een lekke band langs de kant van de weg staat. Karel wordt verliefd op haar en helpt haar met het veranderen van het wiel. Zij nodigt hem uit om samen op stap te gaan. Hij aanvaardt haar voorstel en verlaat zijn vrienden. Na een paar uurtjes hebben ze nader kennis gemaakt en Karel komt juist op tijd op de renbaan om op zijn fiets te springen en de wedstrijd te winnen. Ze zijn gelukkig en gaan naar een dancing.  Ondertussen komen de drie vrienden in Brussel aan waar Drogekeel hen uitnodigt op een feestelijke maaltijd. Na het gastmaal verlaat Drogekeel hen. De drie jongens maken kennis met drie meisjes. Ze gaan samen baden en belanden uiteindelijk in de dancing waar ze Karel, Liliane en Drogekeel weerzien. De tijd vliegt voorbij. Plots herinneren ze zich de werkelijkheid. Ze springen in Drogekeels auto en rijden naar de kazerne. Onderweg komen ze sergeant Donder tegen die in de loop van de dag talrijke komische avonturen heeft beleefd. Donder heeft motorpech en de jongens nemen hem op sleeptouw met zijn motorfiets.  Ze komen aan het kamp waar de soldaten verzameld zijn voor een nachtoefening. De soldaten aanzien Donder voor een generaal en groeten hem. De auto rijdt statig voorbij en Donder kan niets anders doen dan groeten. Uiteindelijk belanden Karel, de drie deugnieten en Donder in de gevangenis waar ze de nodige tijd hebben om hun korte maar aangename avonturen te herdenken.

 

année de production-productiejaar: 1937
genre: komedie
durée-lengte: 85 min
procédé: Zwart/wit - Noir et blanc
version-versie: Nederlands (synchrone klank) geen ondertitels
production-productie: Sabac Film
réalisation-realisatie: Siegfried Arno
scénario-scenario: Hendrik Caspeele
images-beeld: Charles Lengnich
musique-muziek: Karl May
interprétation-vertolking: René Bertal, Robert Marcel, Lucien Mussière, Tony Early, Polus, Octave Van Aerschot, Chelly da Costa, Hélène Dussart, Betty Love, Peggy Truly, Sus Van Aerschot, Esther Deltenre