NIET VOOR DE POESEN / BECAUSE OF THE CATS

De la contestation au crime. Des gosses de riches qui se sentent mal dans leur peau forment une bande. Les ‘Corbeaux’, comme ils s’appellent, sont endoctrinés par un aîné, partisan de l’action directe. Ils sont de mèche avec un groupe de minettes, les ‘Chattes’. Ce sont elles qui seront chargées des meurtres, les ‘Corbeaux’, eux, commettent des exactions, pour le plaisir. Un inspecteur enquête et arrête les jeunes gens et leur chef spirituel.

 

 In Amsterdam wordt een reeks diefstallen en inbraken gepleegd die de politie raadselachtig voorkomen. Niet alleen omdat zij geraffineerd en vakkundig uitgevoerd worden maar ook gepaard gaan met een absurd vandalisme. De zaak krijgt alarmerende proporties als op een nacht de vrouw van een diamantair in haar woning en in het bijzijn van haar echtgenoot beurtelings wordt verkracht door zes jonge mannen. Inspecteur Van der Valk die het onderzoek naar de identiteit van de aanranders leidt, vindt een spoor dat hem in Bloemendaal doet belanden. Daar stoot hij op het ondefinieerbaar, gesloten gedrag van een groepje jongelui van goede komaf die zich de ‘Raven’ noemen. Van der Valk poogt in zijn eentje die geslotenheid te doorbreken door een aantal provocaties, want zijn obstinate optreden valt niet in goede aarde bij de plaatselijke politiechef die meer waakzaam is om de belangen van zijn vooraanstaande burgers te beschermen. De ‘Raven’ blijken een groep jongens te zijn die inhoud aan hun leven trachten te geven door het uitvoeren van gewaagde opdrachten waarbij koelbloedigheid vereist is en waarbij de gevoelens uitgeschakeld dienen te worden. De minachting die de ‘Raven’ voelen voor het beschaafde, genoeglijke dagelijkse leven van hun ouders en hun omgeving, zetten zij om in het najagen van de meest extreme persoonlijke vrijheid. Een aantal fascistoïde theorieën die deze vrijheid als het hoogste goed voor stellen worden hen ingeblazen door een zekere Jansen, die op de ‘Raven’ een hypnotiserende werking heeft door zijn koelbloedig en meedogenloos optreden. Maar de wazige anarchistische wensdromen van Jansen krijgen bij zijn adepten al te concrete levensvormen. Zeker wanneer, in de ban van de discipline die Jansen van hen eist, de ‘Raven’ en hun meisjes, de ‘Poesen’, een nieuwe rekruut tijdens het ritueel van de liefdesscène om het leven brengen. Deze moord brengt de zaak in het openbaar. Alhoewel de notabelen van Bloemendaal hun zonen en dochters trachten te vrijwaren gaat Van der Valk er hard en efficiënt tegenaan.Want meer dan de naïeve en verblinde volgelingen van Jansen wil Van der Valk de hoofdschuldige, de aanstoker, van de misdaden treffen. Gedreven door zijn persoonlijk rechtvaardigheidsgevoel gaat Van der Valk op Jansen af. En de confrontatie mondt uit in het onafwendbaar fataal einde dat doordrenkt is van Jansen’s bijna mystieke vernietigingsdrift en verziekt heldendom.

 

ENKEL BESCHIKBAAR VOOR BELGIE EN LUXEMBURG
année de production-productiejaar: 1973
genre: politiefilm
durée-lengte: 98 min
procédé: Kleur - Couleurs
version-versie: Nederlands gesproken (synchrone klank) met of Franse ondertitels
production-productie: Showking Films, Fons Rademakers NV (Amsterdam)
réalisation-realisatie: Fons Rademakers
scénario-scenario: Hugo Claus naar de gelijknamige roman van Nicolas Freeling
images-beeld: Eddy van der Enden
musique-muziek: Ruud Bos
interprétation-vertolking: Bryan Marshall, Alexandra Stewart, Leo Beyers, Martin van Zundert, Liliane Vincent, Sylvia Kristel, Sebastian Graham Jones, Marielle Fiolet, Paul Brandenburg, Helmert Woudenberg